РУБРИКА: ЗДРАВЈЕ>Витамедик

Благодати на природата: Маточина

Matocina

Маточината (лат. Melissa officinalis) е вид трајно растение од родот Lamiaceae кое се среќава во јужна Европа, медитеранскиот регион и северна Африка, каде што се одгледува повеќе од 2.000 години. Лековита, мирисна, украсна и зачинска, ароматчна и медоносна, расте во височина од 70 до 150 см. Се одгледува во градини и пчелници, а може да [ … ]

Грешки на здравите луѓе во исхраната и најдобар оброк

zelencuk_ovosje

Избирате само здрава храна, вежбате и внимавате на својата половина. Тоа значи дека сте здрави, зарем не? Можеби и не. Многу луѓе кои се наоѓаат во добра форма имаат навики или верувања што можат да предизвикаат појава на некоја болест или повреда. А што треба да изедеме за да ги задоволиме сите потреби на организмот [ … ]

Паметни ќелии

Матични ќелии

Постојат во многу видови ткива на возрасните луѓе, а нивната најголема концентрација во телото на возрасно лице е во коскената срж и крвта. Меѓутоа, и она што до вчера се сметало за биолошки отпад денес може да нѐ спаси од смрт, дијализа, треперење на рацете, ќелавост, брчки, старост и-загуба на саканите. Идејата нашиот организам да [ … ]

Човечкото тело-енигма и предизвик

Covecko telo

Очевидно е дека човечкото тело-човечкиот организам е сѐ уште енигма и едновремено предизвик за натамошни истражувања-откривања. Колку повеќе се навлегува во „деталите“, толку повеќе се потврдува неговото (не)совршенство. Eдновремено се откриваат и некои (не)пријатели на човекот кои помагаат или можат да помогнат во одбраната на неговото здравје. Нови: -Нивото на тестостеронот ги штити мажите од [ … ]

Болест на модерното време: метеопатија

Одамна е утврдено дека постои врска помеѓу здравствената состојба и атмосферските прилики, особено кога тие се менуваат нагло. Многумина се чувствителни на влијанието на климата и мошне тешко ги поднесуваат временските промени. Тоа може да биде поврзано со конституцијата или со стресот кој го слабее организмот. Метеопатијата во последно време во светот се развива како [ … ]

Вино од домати, коприва и марихуана

vino

Вино се прави од сливи, јаболка, капини, аронија, рузмарин, мед… но и од домати и марихуана! Најнова вест: Се започнало со стар семеен рецепт до кој по малку случајно дошол прадедото на Паскал Миш кој денес комерцијализира 34.000 шишиња годишно вино од домати на својот имот во Квебек- Канада. 40-годишниот Канаѓанец, по потекло од Белгија, [ … ]