Киви

Факти за киви-то:

  • Потекнува од Кина.
  • Содржи ензими кои го прават лесно за варење за организмот.
  • Употребете алатка за лупење зеленчук, за да му ја симнете кората.
  • Чување: одмотан, во фрижидер, во поладниот дел. Ако е позелено, треба да се држи во пластична ќеса заедно со јаболка, круша или банана за да созрее побрзо.

Како да се користи:

  • Исецкано и додадено во зобена каша, житарици за појадок или во овошна салата.
  • Смрзнат џем од киви – се гмечи и замрзнува (како јагодите).
  • Оброк без да се прави неред: се пресекува на пола и се јаде со лажичка (како авокадото).
  • Ако се исече тенко, или на тенки кругови, може да биде атрактивен украс за салата.

Related posts