Најдобрата диета за тебе (дел 1)

Се прашуваш која е најдобрата диета за тебе или со други зборови најдобриот начин на исхрана за тебе ? Се кршат копјата околу одговорот на ова прашање, но често оставени сме сами на себе да си го „пронајдеме одговорот“. И тука почнува журката. Сигурно и ти си поминал/а по патот наречен: е ова е за мене, сега ќе …

Се што советуваме на нашите клиенти, пријателни роднини, е совет од врвна наука за нутриционизам. Се определивме дека нема да пренесуваме порталски совети од типот „Како да…“ а тоа да е преведено од секаде и на крај да сме во кошот на „жолта штампа“ која прави се за да има посетен сајт заради заработка.

Во овој напис пренесуваме совет од Susan Bowerman, M.S., RD, CSSD, CSOWM, FAND – Senior Director, Worldwide Nutrition Education and Training. Еден од врвните научници кои компанијата Herbalife Nutrition ги има во својот тим на сраобтници, врвни научници.

Најдобрата диета за тебе

Урамнотежената исхрана вклучува повеќе од само задоволување на твоите потреби за исхрана. Тоа е личен план кој се влопува со тоа што ти се допаѓа или не, со твојот животен стил. Луѓето често прашуваат: “Дали диетата е добра или лоша?” Тоа е толку општо прашање што често не знам што да им одговорам – делумно затоа што толку многу зборуваме за „диета“ и „диета“ што речиси диетата речиси го изгуби своето значење.

Да, сите сме на диета секој ден. Секој од нас има свои навики во исхраната и навики кои ја сочинуваат нашата вообичаена „диета“. Понекогаш правиме промени во таа диета – честопати да ги намалиме нашите калории – во кој случај може да се каже дека си „на диета“ или „на мојата исхрана“.

Урамнотежената исхрана или диета значи многу повеќе од задоволување на своите нутритивни потреби – тоа е личен план кој се балансира со тоа што ти сакаш да јадеш, или не сакаш да јадеш и твојот животен стил

Често ме прашуваат, „Дали држењето диета е добро или лошо?“ Тоа е толку општо прашање што јас речиси секогаш не знам како да одговорам – најмногу затоа што сме изгубени во зборовите „диета“ и „држење диета“, тие веќе го изгубија своето значење.

Вистината е следна: ние сме на диета секој ден

Секој од нас има свои навики во исхрана, шема која често ја прави нашата најчеста „диета“. Често ја менуваме таа диета – најчесто ги смалуваме калориите – и тогаш најчесто велиме „на диета сум“ (и тоа е така, некоја недела по изјавата „на диета сум од денес“…. се додека не дигнеш раце од неа, нели ?).

Во следното продолжение….

Што ја прави диетата добра или лоша ?

Related posts