СПОРТСКА ИСХРАНА – важност на храната за вистински спортски резултати

Појадокот и редовните оброци во текот на целиот ден се основа на исхраната на секој од нас, а посебно на спотристите. Секако секојдневно потребни се и додатоци, кои нашето тело неможе да ги искористи освен ако не се консумира оптимално избалансирана храна. Дали знаете кој е најважниот оброк во текот на денот? Појадокот – тоа е одговорот на експертите.

Зошто сметаме дека треба да се јаде појадок?

Ако не појадуваме, тогаш во првата половина од денот ќе имаме ниско ниво на енергија и зголемена потреба за кафе и храна преполна со јаглехидрати. Ако појадуваме оброк полн со јаглехидрати, тогаш нивото на шеќерот во крвта расте и потоа нагло опаѓа и повторно имаме желба за храна полна со јаглехидрати. Во двата случаи последицата е зголемување на тежината што предизвикува низа здравствени проблеми!!! Што се случува ако имате лош појадок? – Најверојатно, имате и лош ден. За добар почеток на денот потребно е:
 1. да ги ОБНОВИМЕ резервите хранливи материи потрошени преку ноќ за регенерација
 2. да ОБЕЗБЕДИМЕ хранливи материи за енергија потребна за новиот ден
 3. да ја РАСПОРЕДИМЕ енергијата во текот не целиот ден/ да одржуваме стабилно ниво на шеќерот во крвта
За луѓе што се физички активни на сите нивоа, во текот на целиот ден, храната на HERBALIFE се употребува како:
 • ГОРИВО – комбинација на ЈАГЛЕХИДРАТИ и други МИКРО и МАКРО НУТРИЕНТИ што лесно се вари
 • ХИДРАЦИЈА
 • НАДОПОЛНУВАЊЕ НА ГОРИВО
 • ОПОРАВУВАЊЕ
 • РЕГЕНЕРАЦИЈА НА КЛЕТКИТЕ – оброк богат со избалансирана комбинација на ЈАГЛЕХИДРАТИ, ПРОТЕИНИ, МАСТИ и МИКРОНУТРИЕНТИ, посебно АНТИОКСИДАНСИ
 • ДОДАТОЦИ – ВИТАМИНИ, МИНЕРАЛИ и АНТИОКСИДАНСИ за одржување на здравјето и за побрза регенерација на ткивата.
Секогаш кога ќе почувствуваme глад или жед, значи дека организмот ни е празен. Она што е многу важно и што може многу да ни помогне во одржување на енергијата и одржување на здрава телесна тежина со помош на здрава мускулна маса е да го темпираме времето за оброци во текот на денот. Многу е важно во моментот кога ќе осетиmе глад, да јадеме, но не прекумерна количина на храна, туку здрави, добро избалансирани оброци, кои нема да го оптеретат метаболизмот и да го нарушат неговиот процес.

Неколку совети како да се користат производите на Herbalife Nutrition, за оние кои активно вежбаат

Како добро гориво:
 • Јаглехидрати = гориво што делува веднаш
Нашите мускули се резервоари на гориво. Јаглехидратите што ги внесуваме се претвораат во гликоген, кој телото го складира и ги полни резервоарите за гориво. На овој начин телото побргу ги троши мастите и го штеди гликогенот.
 • Масти = резервно гориво
Мастите од храната се складираат во масните клетки во телото -долгорочни резервоари на гориво. Тоа гориво се троши тогаш кога имаме дополнителен, долготраен напор. За хидратација Во текот на тренингот или натпреварот треба да се зема течност најмалку на секои 15 минути За надополнување на горивото Најдобро време за повторен дотур на гориво е во првите 30 мин. по завршувањето на физичка активност. Тоа едноставно значи дека нашите мускули (резервоари за гориво) тогаш се најподготвени за дотур на гориво. За опоравување Клетката најдобро се опоравува со внесување на белковини. Нив може да ги искористиме кога ги внесуваме со храна што содржи избалансираната комбинација на јаглехидрати. Секоја активност ги оштетува мускулите. Колку што е активноста понапорна, толку е поголема штетата. Токму поради тоа на клетките им се потребни висококвалитетни протеини за да можат самите да се обноват. За регенерација Телото на спортистите на различни начини произведува огромно количество слободни радикали. Меѓу другото, тие вдишуваат многу повеќе кислород од помалку активни лица. Со редуцирано создавање слободни радикали, спортистите ќе можат да го скратат времето на регенерација. Целта на спортистите е да се сведе на минимум чувствувото на болка, замор и крутост на мускулите, за да можат подолго да тренираат. Антиоксидансите ја забрзуваат регенерацијата на телото и меѓусебно се регенерираат. Додатоци За спортистите е од посебно значење, да бидат сигурни дека ги внесле сите потребни витамини и минерали, во својата исхрана. 

СОВЕТИ

Пред физичкиот напор телото треба убаво да се загрее и да се истегне (streching), а по напорот да се смири. Така ќе му помогнеме на телото во процесот на опоравување и регенерација. За да ги искористиме максимално своите перформанси и секогаш да победуваме, важно е да ја почуствуваме разликата на теренот и надвод од него придржувајќи се на следните 10 совети:

1. По многу работа телото е како автомобил, потребно му е гориво за да функционира

Мускулните клетки се како резервоари за гориво, а складираните јаглехидрати служат за брз довод на гориво. Пред тренинг јадете храна богата со јаглехидрати за да не се трошат резервите енергија складирани во телото.

2. Најдобар начоин за довод на горивото е преку хранливи материи богати со енергија

За активни спортисти важи дека 50% – 60 % од храната треба да бидат јаглехидрати.

3. Наполнете го акумулаторот

За тренинг подолг од 60 минути, додадете гориво. Пијте течност што содржи прости јаглехидрати.

4. За подолг тренинг користете ги резервите горио од сопствениот резезрвоар

По првите 20 минути аеробно вежбање (долготрајно вежбање со умерен интензитет), телото ќе почне да ги троши сопствените масни наслаги како гориво (ќе ги согорува со помош на јаглехидратите).

5. Пијте вода !

Особено е важно во текот на вежбањето постојано да се надополнува водата што се губи при физичката активност. За време на тренингот треба да се пие вода на секои 10 минути – не чекајте да ожедните!

6. Белковините се клучни за раст и одржување на клетките

Телото треба да добие соодветно количество белковини за да функционира правилно и за да се репарира оштетеното ткиво. Внесете го препорачаното количество на белковини.

7. Белковини и јаглехидрати

Јаглехидратите се брзо, моментално гориво за мускулите. Белковините ги обновуваат и регенерираат клетките на оштетеното мускулно ткиво, со што мускулната маса се задржува или се зголемува.

8. Јаглехидратите максимално го олеснуваат договорот на гориво

Во првите 30 минути по завршувањето на тренингот или натпреварот, јадете храна богата со јаглехидрати. Користете јаглехидрати што брзо се варат и брзо се претвораат во гликоза и се складираат во мускулите во вид на гликоген (брзо гориво).

9. Скратете го времето на регенрација

Користете: соодветни белковини, хранливи состојки од антиоксиданси и соодветно количество течности.

10. Користете додатоци во исхраната

Витамините и минералите учествуваат во регулирањето на хемиските реакции во телото. Антиоксидансите го скратуваат времето на регенерација на клетките и на ткивата. Додатоците имаат особено благотворно дејство кај спортистите на кои им е опаднат имунитетот. Сосема за крај го потенцираме следното. HERBALIFE ПРОИЗВОДИТЕ СЕ ЗА СИТЕ ОНИЕ ШТО:
 1. ВЕЖБААТ ПОВРЕМЕНО
 2. ТРЕНИРААТ РЕКРЕАТИВНО
 3. ПРОФЕСИОНАЛНО ТРЕНИРААТ И СЕ НАТПРЕВАРУВААТ.
 

Напишете коментар