Tag Archives: здраво срце

Исхраната и нашето срце

Исхраната и срцето

Холандски научници го проучувале здравјето на жените кои живееле и гладувале кон крајот на Втората светска војна. Оние што внесувале 400 до 800 калории дневно имале 27% шанси повеќе да заболат од некое срцево заболување, подоцна во животот. Ова е прв директен доказ дека исхраната во раното доба влијае врз здравјето во иднина. Холандското гладување [ … ]

Крвниот притисок и последиците од него

krven pritisok, posledici, крвен притисок, последици

Постојано ги збогатуваме нашите сознанија и знаења за крвниот притисок. Се разбира, многу знаеме, многумина од нас речиси секојдневно се соочуваат со него. Тој им претставува нерешлив-неизлечив проблем, но во светот постојано се откриваат нови нешта. Особено кога станува збор за последиците од него по севкупното психофизичко здравје. Заедно со потсетување на основното, во овој [ … ]

Како да ги намалиме мастите во телото и како до здраво срце ?

zdravo srce, здраво срце

Дознајте зошто контролата на тежината има големо значење за здравјето на срцето. Пренесуваме како може диетата за „здраво срце“ да е од корист и за контролата на тежината. Оваа диета помага во одржување на здрава телесна тежина. Прекумерната тежина е всушност преголема количина на поткожни масти во телото, т.н. сало. Тоа, особено во менопаузата, е [ … ]