РУБРИКА: ЗДРАВЈЕ>Храна

Сѐ за цвеклото-неговата хранливост и лековитост

Cveklo

Цвеклото ги содржи речиси сите минерални состојци: калциум, калиум, натриум, фосфор, магнезиум, железо, флуор, манган, бакар, јод, сулфур, рубидиум, литиум, стронциум, бром итн. Значајно е присуството на витамините Б1, Б2, Ц и П, како и на витаминот Б12, исклучително редок во прехранбените продукти од растително потекло, а толку важен за вегетацијата. Благодарение на присуството на [ … ]

Храната е лек за Абориџините

Абориџини

Абориџините се пражители на Австралија, а називот опфаќа повеќе стотици домородни племиња. Континентот го населиле уште пред најмалку 30.000 години, според некои во времето на последното ледено доба. Научници пронашле камено орудие и цртежи на карпи стари најмалку 45.000 години. Коренот на зборот е латински-ab origine што значи „од почеток“ (да се престојува на едно [ … ]

Вистини за антиоксидансите

Храна со антиоксиданси

Со оглед на актуелноста и „семожноста“ во заштитата на здравјето, превентивата и лечењето на најтешките болести и заболувања, време е конечно да се расчисти што е што за нив и во врска со нив. Дали антиоксидансите како хранливи материи ги победуваат болеста и стареењето или, пак, нивната „безгранична ефикасност“ е само резултат на претеран маркетинг? [ … ]

Светот и храната

Fruit

Освен влијанието на климатските промени, зголемената побарувачка на храна во светот, како и поскапувањето на сите производствени инпути, шпеукалциите на пазарот на храна имаат голема улога во нејзиното драстично поскапување, јави „Spiegel International“. Во прилогот под наслов „Смртоносна алчност: Улогата на шпекулациите во светската криза на храна“, се наведува дека големото купување на ‘futures’, односно [ … ]

За оревот и неговите лековити својства

Ореви

Оревот води потекло од Персија (Иран). Според производството, во светот е на 11-тото место и е најзначајна јадреста овошка. Според вкупното производство на ореви, Европа ги надминува останатите континенти, а САД се најголемиот производител на ореви на светот. Оревот е јадровит плод чие јадро има пријатен вкус и е мошне хранливо. Плодот е обвиткан со [ … ]

Јапи диета

Јапи диета

Како да водите активен, урбан живот, а притоа да ги избегнете замките на брзата и масна храна ? Можно е работниот ден да ви остава само еден слободен час за ручек, а за тоа време е невозможно да се отиде до дома. Здодевно е и напорно секој ден да носите со себе нешто за јадење, [ … ]

Алтернативната медицина и здравата исхрана

Zdrava ishrana

Светската здравствена организација (СТО) процени дека помеѓу 65% и 80% од светската популација се потпира на традиционалната (алтернативна) медицина како примарна форма на здравствена заштита. Од друга страна, СТО предупреди дека за нарушување на здравјето, односно болестите на современиот човек најодговорни се лошата исхрана, стресовите и хипокинезијата. Врз основа на едно истражување на Националниот центар [ … ]

Чудесниот компир

Kompir

Збор-два за историјата на компирот: Таа почнува некаде на планинските венци на Андите во Јужна Америка. За овој сушен регион е карактеристична честа промена на температурата, како и неквалитетно земјиште. И покрај тие пречки, компирот напредувал, искачувајќи се заедно со домородците и на над 4.000 метри, каде што и воздухот е поразреден. Пре-колумбиските фармери овој [ … ]

За медот

Med

За медот сите знаеме дека е мошне хранлив, мошне корисен и ја подобрува општата здравствена состојба. Знаеме и за многу производи од мед (или можеби само сме чуле за нив), а ниту сме ги пробале, ниту сме ги вкусиле. Што сѐ содржи медот и како, во што сѐ да го користиме? Најзастапени во медот се [ … ]

Благодатите на сојата

Соја

Сојата е и храна и лек. Старите Кинези со илјадници години пред Христа ја нарекувале „ta-teou“ или „голем грав“, а го сметаат за едно од светите растенија. Ова неверојатно растение е лековито, а содржи, во зависност од видот (жито, зелена црна соја), помеѓу 37% и 50% протеини (два пати повеќе отколку во месото), вклучувајќи ги [ … ]

Лековитото дејство на пиперката и доматот

Hot Vegetables Red Fresh Sweet Pepper Tomato

Пиперката (Capiscum annum L.) е по потекло од Јужна Америка, од каде што е пренесена во Европа, Азија и Африка. Во светот се одгледуваат 50-тина различни сорти на пиперки кои меѓусебно се разликуваат најмногу според присуството на витаминот Ц. Свежите плодови на пиперката содржат: вода околу 85%, белковини околу 1,5%, масти околу 1%, јаглени хидрати [ … ]

Храна за подобро паметење

Храна за паметење

Многу научни истражувања докажаа дека одредени видови продукти и лековити растенија позитивно влијаат врз функцијата на мозокот, меморијата и концентрацијата. Една од главните причини за слабеење на меморијата е недостиг на хемикалии одговорни за паметењето кои се произведуваат во мозокот, но тоа можат да бидат и артеросклероза, лоша циркулација, употреба на некои видови на лекови, [ … ]

Здравјето и костенливото овошје

Костенливо овошје

Речиси да нема друг продукт кој е толку мал, а обединува толку хранливи материи како костеливото овошје. Ореви, лешници, фстаци и др. не само што се мошне вкусни, туку се и мошне здрави. Богати се со масти, но станува збор за здрава комбинација на многубројни незаситени масни киселини. Тоа не значи дека треба да ги [ … ]

Зеленчук кој заслужува особено внимание: бамја

Бамја

Со бамјата (lat. Hibiscus esculentus) се подготвуваат многу познати и помалку познати-непознати јадења. Парадоксално е што е на добра цена, а кај нас се уште се одгледува малку. Вистински избор е за градинари кои одгледуваат поголем број на градинарски растенија. Нејзина прататковина е Африка, а на Балканот (и во нашава земја) стасала од Арапскиот полуостров [ … ]

Морските алги во исхраната

Морски алги

Нема сомнение дека морските алги спаѓаат во најквалитетните продукти кои му се достапни на човекот. Иако најмногу ги користат макробиотичарите, навистина нема никаква причина да не станат дел од секојдневната вообичаена исхрана. Алгите само ни се чинат скапи, но не се ако земеме предвид дека се користат во мошне мали количества. Особено ако се знае [ … ]