Домашно млеко од бадеми

Нетолерантни на лактоза, а ти фали млеко ?
Направи си домашно млеко од бадеми!

Една чаша на млеко од бадеми ти дава 2,5 грама протеини.
Еве како да си направиш вакво млеко – комплетен рецепт:
1 чаша сурови несолени бадеми
3 чаши вода, за натопување
4 чаши вода, за мешање
1 супена лажица кокосово масло

Бадемите стави ги во сад со 3 чаши вода, покриј ги со пластична обвивка и стаи ги во фрижидер за да се впие водата во текот на ноќта (најмалку 12 часа).

Потоа, исцеди и исплакни ги натопените бадеми. Бадемите стави ги во блендер со 4 чаши свежа вода и масло од кокос. Мешај 2 минути додека не се изедначи миксот. Процеди ја мешавината, а потоа отстрани ја течноста.

Истури го бадемовото млеко во тегла за чување стакло, покриј го и користи го во рок од 3-4 дена (може да се замрзне и околу 2 месеци).

Related posts