Комбуха – „Чај на бесмртноста“

Комбухата е здрав напиток кој се прави од јапонска чајна габа – комбуха. Комбухата се користела во Источна Европа, Русија и Јапонија неколку столетија. Самото име комбуха потекнува од Јапонија од 415 година.

Во прастарите времиња комбухата била привилегија само на царските дворови и се третирала како недопирлива тајна во Јапонија. Пред повеќе илјади години, јапонскиот цар го поканил на гости кинескиот цар. Кога завршило гостувањето љубезниот домаќин сакал на ценетиот гостин да му даде нешто многу вредно, како подарок за трајно сеќавање. Се разбира тоа била комбухата.Така и на кинескиот двор бил заведен истиот режим кон подарокот. Но, хуманиот кинески цар сакал да си го дарува својот сиромашен народ, па таинствената габа тргнала преку азискиот континент кон целиот свет.

Русија има долга традиција во користењето на овој здрав напиток, кај нив наречен „чаен квас“ направен од јапонската габа.

Од Русија , напитокот се раширил во Прусија, Полска, Германија и Данска но се чини дека исчезнал за време на Втората Светска Војна. По војната Dr.Rudolph Skelnar го обновил интересот за комбухата во Германија, кога почнал да ја користи во својата практика при лекување на рак, метаболички пореметувања, висок крвен притисок и дијабет.

Комбухата е габа составена од желатиноидна и жилава габна мембрана во облик на плоснат диск. Живее во хранлив раствор од чај и од шеќер, во кој постојано се размножува. Габниот диск прво се проширува по целата површина на чајот, а потоа се задебелува. Кога се одгледува на правилен начин, таа расте и ‘рти.

За време на процесот на ферментација и оксидација, габата во чајот делува со различни комплексни реакции. Се храни со шеќерот во чајот и во замена произведува други вредни супстанции, кои се составен дел на комбуха течноста: гликуронска и млечна киселина, витамини, аминокиселини, антибиотски состојки… Токму од тие причини оваа чајна габа претставува вистинска мала биохемиска фабрика.

Што содржи и како делува комбуха-течноста?

Комбухата содржи неколку пати поголемо количество витамин C отколку лимонот. Од витамините од Б групата ги содржи: B1, B2, B3, B6 и B12. Содржи и различнивидови ензими. Посебно е значајно да се истакне присуството на млечната – L киселина, која во еден литар течност може да достигне и до 3 ml.

Најважната компонента, која се нааѓа во големо количество во екстрактот од комбухата е глукуронската киселина. Модерната наука сеуште не успеала да ја синтетизира оваа киселина. Здравиот црн дроб ја создава за да ја прочисти крвта. Таа го носи епитетот на „главен чистач” на отровите кои се појавуваат во процесот на метаболизмот во човечкиот организам, како и штетните материи кои се внесуваат внатре од надворешната средина преку храната, воздухот, водата и друго..Заробените отрови се отстрануваат неповратно преку жолчката и цревата ,како и преку бубрезите и мочката во вид на глукороноиди.

Во нормални услови глукоронската киселина ја лачи здравиот црн дроб во доволни количества, проблемот настанува тогаш кога нашиот организам е оптоварен со зголемено количество отрови од надворешната средина. Тогаш нашиот црн дроб не успева да произведе доволно количество од оваа киселина и така се создаваат поволни услови за појава на рак и други дегеренативни заболувања.

Антибиотската компонента во комбуха – течноста претставува една киселина со засилено антибиотско, а делумно и антивирусно дејство.

Зошто се користи комбухата?

На далечниот исток со милениуми се користи како делотворно средство против замор,малаксаност, нервоза, против стареење, против стеснување на крвните садови, запек, ревматизам и шеќерна болест.

Во Русија комбуха-течноста ја сметаат за делотворно лековито средство против сите болести а посебно против запекот – „руски таинствен домашен лек”.

Во првата книга напишана за комбухата се зборува за успешното лекување на воспалени крајници, болести на внатрешните органи,пред се, на восплението на на желудникот, на тенкото и дебелото црево, против пролив, стеснување на крвните садови, висок крвен притисок,склероза и слично.

Литванците и припишувале чудесна способност за лекување на сите болести.

Др Дан Пон од Јапонија, врз основа на своите искуства со примена на комбуха-течноста на голем број пациенти,направил прилично долг список на болести кои се лекувани на овој начин. Списокот е проширен од неколкумина познати лекари од минатото:

 • го продолжува животниот век;
 • спречува создавање на брчки;
 • служи како превенција против рак, го подобрува дишењето;
 • ја ублажува артрозата, позитивно делува кај зглобниот ревматизам;
 • ги чисти крвните садови, поволно делува на регенерацијата на клеточните мембрани и кај срцевиот инфаркт;
 • го подобрува вкусот на јадењата;
 • отстранува пореметување кај црнит дроб;
 • намалува телесна тежина;
 • отстранува мачнина при возењето;
 • помага при појасен херпес и сипаници;
 • донесува олеснување при менопаузата;
 • ги зајакнува мускулите на нозете;
 • ја засилува потенцијата;
 • лекува болести на рацете и нозете,грбот,сива мрена,несоница;
 • ги зајакнува бубрезите;
 • ги омекнува, раствара и чисти жолчните камења;
 • запира прилив;
 • лекува хемороиди;
 • позитивно влијае врз растењето и квалитетот на косата;
 • ја чисти крвта;
 • лекува миом на кожата;
 • отсранува холестерол од крвта;
 • ја збогатува полезната микро флора во цревата;
 • го зајакнува ослабнатиот имунитет;
 • ја нормализира кисело-базната рамнотежа.

Извор: Македонски портал за ракот

Со која брзина и програма почнуваш ?

Related posts