СОВЕТИ И ПРЕПОРАКИ

Новости директно од светски признати нутриционист – експерти за нутриционизам, исхрана и други велнес области. Дознаваме, учиме, пренесуваме, препорачуваме. За твој целосен велнес.

На кој начин протеините помагаат за да се стопи салото и да одржува брз метаболизам?

Кога внесуваме доволно протеини заради одржување на мускулната маса додека истовремено го губите вишокот масни наслаги, вашиот метаболизам работи „турбо“. И тоа е процесот на намалување на килограмите, а во исто време создавање и одржување на правилен телесен состав.

Секој килограм мускулна маса согорува околу 30 калории дневно, а 1 килограм масти согорува само околу 7 калории. Тоа значи дека со задржување на мускулатурата и со отстранување на мастите вашиот организам ќе согорува поголем број калории во мирување.

Ова се нарекува и брзина на метаболичките процеси во мирување или, накратко, метаболизам.

Важно: метаболизмот не е „каква ви е столицата“, или „дали одите редовно во тоалет“. Има разлика!

ЗГОЛЕМИ ЈА НУТРИТИВНАТА ВРЕДНОСТ НА СВОЈАТА ХРАНА