СОВЕТИ И ПРЕПОРАКИ

Новости директно од светски признати нутриционист – експерти за нутриционизам, исхрана и други велнес области. Дознаваме, учиме, пренесуваме, препорачуваме. За твој целосен велнес.

Пет порции овошје или зеленчук дневно

Овошјето и зеленчукот може да се сместат во неколку различни групи според нивната боја: портокалова/жолта, црвена/лилјакова, црвена, жолта/зелена, зелена, бела/зелена. Тие бои потекнуваат од хранливите материи во билките кои ги нарекуваме фитонутриенти. За оптимална лична добросостојба, секој ден би требало да изедеме по нешто од секоја група на бои.

Се препорачува најмалку пет порции дневно (порција е отприлика шоља свеж зеленчук, пола шоља зготвен зеленчук или половина шоља овошје).

За поедноставно исполнување на барањето за 5 порции дневно, вклучете во исхраната смрзнато овошје и зеленчук, сосови од домати, сокови или супи и салати од претходно измиен зеленчук.

Портокалова / жолта: портокал, тангерина, крушка, папаја, нектарина.
Портокалова: морков, манго, марелица (кајсија), бел компир.
Црвена / виолетова: црвено грозје, свежи или сушени сливи, брусница, малина, боровница, рибизла, јагода.
Црвена: домати и производи од домати,црвен цитрон, лубеница.
Жолта / зелена: спанаќ, авокадо, диња, клавче (пченка), грашак.
Зелена: брокула, прокељ, зелка, кинеска зелка.
Бела / зелена: лук, власец, кромид, целер, шпарога.

ЗГОЛЕМИ ЈА НУТРИТИВНАТА ВРЕДНОСТ НА СВОЈАТА ХРАНА