Најважниот оброк-појадокот во различни региони во светот

За појадок се смета првиот оброк кој го јадеме кога ќе станеме од спиење, и најчесто не го јадеме рано наутро, пред да почнеме со редовните дневни активности. Појадуваме за време на пауза или по неа. А до тогаш поминуваат повеќе од 1 час од будењето.

Храната која се јаде за појадок во различни региони во светот е различна, но најчесто вклучува житарици или цереалии (корнфлекс), овошје и/или зеленчук, протеинска храна како јајца, месо или риба, а често се пијат само пијалоци како чај, кафе или овошен сок. Во последно време често се зборува за појадување на шејк или смути.

Нутриционистите на Herbalife Nutrition повеќе од 10 години го посочуваат појадокот како најважен оброк во текот на денот, цитирајќи ги бројните истражувања кои докажуваат дека луѓето кои го прескокнуваат појадокот во најголен број од случаите имаат проблем со концентрацијата, метаболизмот и телесната тежина. Велнес Македонија преку својата FB страница Better Nutrition Better Lifestyle редовно потенцира за важноста на појадокот за започнување на денот на правилен начин. Исто така и за тоа како појадокот влијае на нашиот организам доколку го практикуваме или не го практикуваме на правилен начин.

Во следните наши постови ќе пренесеме интересни информации за различните видови појадоци кои се практикуваат во различни држави во светот. Она што е униврзална навика кај народите од повеќе од 95 држави во светот е нашата препорака. А која е таа?

Што ние Ви препорачуваме ?

Започнете го своето утро со:

  • 1-2 чаши вода со 1-2 капачиња Алое концентратHerbal Aloe концентрат (за рехидрација)
  • 1 чаша чај (за будење на метаболизмот, топење на мастите, и boost на енергија)
  • 1 шејк со вкус по избор (без и со глутен) – оброк кој ќе ви ги обезбеди сите неопходни хранливи материи кои Ви се потребни во текот на денот.

Овој појадок ќе Ве чини околу 250 kcal, што е речиси 7-8% од вашите дневни калориски потреби. Ќе Ве засити во следните 3-4 часа и ќе го разбуди Вашето тело. А што се ќе направи совршено избалансираниот состав на нутриетни (јаглехидрати, витамини, минерали, протеини), останува да Ве подучиме штом го пробате.

Вашите омилени оброци за појадок очекуваме да ни ги пратите на email или во порака на Facebook. Со задоволство ќе ги објавиме и споделиме со нашите фанови (во моментов броиме над 9000 кои не следат и уживаат во подобар начин на исхрана и подобар животен стил).

https://www.youtube.com/watch?v=hW4AlHhrytQ&feature=youtu.be

Related posts