Нутриционистичките потреби на жените низ годините (20-тите)

Кога сме тинејџери, денот можеме да го поминеме на пица, чипс и брза храна без многу да размислуваме. Како доаѓаме на факултет и понатаму во животот, храната ни станува сè поважна. Еве неколку клучни работи (и совети за нутриенти) што ќе ви помогнат да останете здрави и на 20, и на 30, и на 40 години, и понатаму.

ВО 20-ИТЕ ГОДИНИ

 • Пијте доволно вода
 • Појадувајте правилен појадок: 1 чаша вода, 1 часа со чај и алоја, и 1 шејк (нз)
 • Кога брзате да завршите сè, факултет, работа, социјални активности, лесно може да заборавите да останете хидрирани.
 • Постојано носете си големо шише со вода со вас и настојувајте да пиете минимум 2 литри вода на ден.
 • Пакувајте си паметно избрана ужина
 • Според Центрите за контрола и превенција на болести (CDC), возрасните на возраст од 20-39 години околу 15%1 од калориите ги внесуваат преку брза храна. Наместо да го натрупувате телото со празни калории, избирајте здрави оброци што лесно може да ги приготвите.
 • Некои есенцијални нутриенти: Калциум и фолна киселина.
 • Кон средината на дваесеттите години процесот на градење на коските сè уште се одвива. За да имате цврсти коски, внесувајте минимум 1.000 mg калциум на ден
 • Добро извори на калциум се: млечни производи, растително млеко збогатено со витамини, цврсто тофу и сардини.

Извор: Herbalife Today

 1. MMWR (2013) 62(20), 24 мај.
 2. IoM. Washington, DC: National Academy Press, 2010
 3. Das et al., Ann. N.Y. Acad. Sci (2017) 1393: 21–33
 4. Wilkinson, Piasecki & Atherton. Aging Research Reviews [Рецензии на истражувања за стареењето] (2018) 47: 123-132

Провери за исхраната во другите децении од животот:

Related posts