Типови на мускули

Dr. David Heber ни зборува за трите различни типови на мускули кои користат масти и јаглени хидрати за енергија: црвени, бели и мешани мускули (видете го слајдот во видеото).

Црвените мускули се мускули на држење кои можат да останат контрахирани долго време.

Црвената боја доаѓа од големи количини на миоглобин, протеин кој врзува кислород сличен на протеинот Хемоглобин кој носи кислород во крвта. Овие мускули согоруваат претежно маснотии заедно со некои јаглени хидрати во многу митохондрии што им дава моќ да останат.

Белиот мускул има многу гликоген скроб и помалку миоглобин од црвениот мускул. Белите мускули даваат поголема сила и користат и креатин фосфат и гликоза од гликогенот и циркулацијата за енергија. Тие исто така имаат помалку митихондрии од црвените мускули и побрзо се заморуваат. Исто така, постојат мешани типови на мускули со црвени и бели мускулни влакна.

Вашата генетика и вежбите кои ги практикувате ги дефинираат вашите типови на мускули и вашата лична форма. Јадењето вистинска количина на протеини на секој оброк после заедно со урамнотежена исхрана, ќе ги поддржи сите ваши типови на мускули и ќе си овозможите здрав активен животен стил !

Related posts