Недостатокот од витамн D може да предизвика здравствени проблеми

Студијата „Diabetes Care“ спроведена меѓу 3,262 кинези на возраст од 50 и 70 години, покажува дека 94% имале недостаток на витамин D, а 42% од оваа група на луѓе имале метаболички синдром.

“Недостатокот од витамин D станува услов кој може да предизвика здравствени заболувања на глобално ниво со особено присуство кај младата популација“, вели истражувачот Dr Oscar Franco од Warwick Medical School во Англија.

 

Извор: Diabetes Care
Објавено на интернет, doi: 10.2337/dc09-0209
“Plasma 25-hydroxyvitamin D Concentration and Metabolic Syndrome among Middle-aged and Elderly Chinese”
Aвтори: L. Lu, A. Pan, F.B. Hu, O.H. Franco, H. Li, X. Li, X. Yang, Y. Chen, Z. Yu, X. Li

Related posts