Антиоксидансите се супстанции кои ги заштитуваат клетките

Антиоксидансите се супстанции кои ги заштитуваат клетките од штетното дејство на слободните радикали. Многу истражувања покажуваат дека слободните радикали всушност се значаен фактор за развивањето на многу болести. Токму затоа, антиоксидансите се значајни за да го заштитиме нашето тело. Истражувања пак, кои се однесуваат на процесот на стареење, покажуваат дека слободните радикали имаат големо влијание на истото. Па заклучокот е дека антиоксидансите би требало да го забават процесот на стареење. Антиоксидансите може да се внесуваат преку различни видови на храна, овошје, зеленчук, билки и зачини. Но антиоксидансите може да се најдат и во вид на таблети, во прав и како посебни препарати.

Природните антиоксиданти сепак имаат поизразено дејство, бидејќи дејствуваат истовремено со останатите состојки на храната кои значително го зголемуваат нивниот корисен ефект.

Еве некои од познатите антиоксиданси:

  • Витамин Е
  • Витамин Ц
  • Селен
  • Цинк
  • Бета Каротен
  • Коензим Q 10
  • Гинко Билоба
  • Семки од грозје
  • Лук
  • Зелен чај

Related posts