4 факти зошто заменските оброци се идеална „функционална храна“

Што е „функционална храна“

Со научни и технолошки достигнувања во науката за исхрана и храна и зголемената побарувачка за лично прилгодена исхрана, можеме да избереме од низа функционални јадења и да ги направиме дел од секојдневниот живот. Во ЕУ, не постои регулаторна дефиниција за „функционална храна“, но според Британската фондација за исхрана (The British Nutrition Foundation), „терминот“ функционален понекогаш се користи за опишување на храна и пијалоци кои се збогатени со одредени хранливи материи или супстанции кои имаат потенцијал за позитивно влијание врз севкупното здравје а збогатени друи и над основната хранлива вредност “.

Секоја храна си има своја функција, но има разлика меѓу традиционалната и храна и онаа која се смета за “функционална храна”. Според една статија од Академијата за исхрана и диетичка хартија (Academy of Nutrition and Dietetic): “Секоја храна е суштински функционална на одредено ниво, бидејќи обезбедува енергија и хранливи материи потребни за одржување на животот. Сепак, сè повеќе се докажува дека некои компоненти на храна кои не се сметаат за хранливи материи во традиционална смисла, може да обезбедат позитивни здравствени придобивки “.

Зошто заменските оброци се квалификуваат за „функционална храна“

Заменските оброци доаѓаат во разни форми, како Herbalife Nutrition Формула 1 шејк или Формула 1 Експрес оброк барови, и имаат некои заеднички карактеристики, покрај вкус, арома или хранлива вредност, што ги прави функционална храна:

  • Овие производи го поддржуваат губењето на тежината и одржувањето на телесната тежина, преку контролирање на порcциите и со обезбедување на хранливи материи кои се потребни на нашето тело во еден оброк.
  • Тие се богати со протеини, кои помагаат во одржување и зголемување на мускулна маса.
  • Сите заменски оброци во ЕУ се All European meal replacement products се збогатуваат со витамини и минерали.

Заменските оброци се вид функционална храна која обезбедува разновидни здравствени придобивки. Традиционално се користи за управување со тежината, а во последните години има докази кои укажуваат дека обезбедуваат низа други придобивки, вклучувајќи одржување на чиста телесна маса, понизок гликемиски индекс, а притоа служат како извор на дневна исхрана за да се дополнат хранливите материите кои недостасуваат во исхраната.

Еве неколку ресурски за повеќе информации за функционалната храна:

Автор Andrew Shao, Ph.D., vice president, Global Government Affairs, Herbalife Nutrition

Related posts