СОВЕТИ И ПРЕПОРАКИ

Новости директно од светски признати нутриционист – експерти за нутриционизам, исхрана и други велнес области. Дознаваме, учиме, пренесуваме, препорачуваме. За твој целосен велнес.

Добри и лоши масти

Добрите масти кои прирдно се наоѓаат во јаткастите плодови, авокадото и маслиновото масло, спаѓаат во најдобрите масти кои може да ги конзумирате.

Морската риба исто така содржи добри масти, кои може да помогнат во одржување на добросотојбата на срцето, ако се јадат три до пет пати во неделата во рамките на урамнотежената исхрана.

Корисно е да се ограничи употребата на масти како зејтин, маслац, маргарин,мајонез и храна богата со масти како што се преливите за салата. Неколку јаткасти плодови или неколку резанки авокадо може доволно да го збогатат вкусот на зеленчукот или салатата, а содржат помалку масти од било кои преливи или сосови за салата.

  • Добрите масти се потребни за нормален развој и функционирање на мозокот
  • Недостатокот на есенцијални масни киселини може да доведе до намалување на способноста за учење и користење на информации.

 

ЗГОЛЕМИ ЈА НУТРИТИВНАТА ВРЕДНОСТ НА СВОЈАТА ХРАНА