СОВЕТИ И ПРЕПОРАКИ

Новости директно од светски признати нутриционист – експерти за нутриционизам, исхрана и други велнес области. Дознаваме, учиме, пренесуваме, препорачуваме. За твој целосен велнес.

10 важни совети за сите кои активно вежбаат

Активно вежбаат и млади и стари, и се повеќе од нас се свесни дека актвина рекреација, барем 2-3 пати во неделата е правило за сите. А се повеќе вежбаат активно, секојдневно. Па поместивме 10 важни совети за сите кои активно вежбаат.

Енергијата ја добиваме од храната, од нутриентите кои ги внесуваме

Генерално, енергијата ја добиваме од јаглехидрати и масти.

Јаглехидратите се гориво кои што делува веднаш

Нашите мускули се резервоари на гориво. Јаглехидратите што ги внесуваме се претвораат во гликоген, кој телото го складира и ги полни резервоарите за гориво. На овој начин телото побргу ги троши мастите и го штеди гликогенот.

Мастите се резервно гориво

Мастите од храната се складираат во масните клетки во телото – тоа се нашите „долгорочни“ резервоари за гориво. Тоа гориво се троши тогаш кога имаме дополнителен, долготраен напор.

Во текот на физичката активност – тренингот или натпреварот, правилно е да пиеме течност на секои 10-15 минути, по неколку голтки. На тој начин правиме хидратација на организмот.

За надополнување на горивото, нјдобро време за повторен дотур на гориво е во првите 30 мин. по завршувањето на физичка активност. Тоа едноставно значи дека нашите мускули (резервоари за гориво) тогаш се најподготвени за дотур на гориво.

А за опоравување по физичката активност … Клетката најдобро се опоравува т.е. регенерира со внесување на протеини. А најдобро е да ги внесуваме со храна што содржи избалансирана комбинација со јаглехидрати, и добри масти.

Секоја физичка активност ги оштетува мускулите – важна е регенерацијата

Колку што е активноста понапорна, толку е поголема штетата. Токму поради тоа на клетките им се потребни висококвалитетни протеини за да можат самите да се обноват.

Телото на спортистите на различни начини произведува огромно количество слободни радикали. Меѓу другото, тие вдишуваат многу повеќе кислород од сите други кои се помалку. Со редуцирано создавање слободни радикали, спортистите ќе можат да го скратат времето на регенерација.

Целта на спортистите е да се сведе на минимум чувствувото на болка, замор и крутост на мускулите, за да можат подолго да тренираат. Антиоксидансите ја забрзуваат регенерацијата на телото и меѓусебно се регенерираат. Од овие и многу други причини, регенерацијата е клучен фактор за врвни спортски резултати.

Од особено значење за спортистите се додатоците во исхраната.Важно е спортистите да бидат сигурни дека ги внеле сите потребни витамини и минерали, во својата исхрана, а тоа единствено може да се постигне со комбинација на класичната храна и додатоци во исхраната, како што се и производите на Herbalife Nutrition. 

10 важни совети за сите кои активно вежбаат

Пред физичкиот напор телото треба убаво да се загрее и да се истегне (streching), а по напорот да се смири. Така ќе му помогнеме на телото во процесот на опоравување и регенерација. За да ги искористиме максимално своите перформанси и секогаш да победуваме, важно е да ја почуствуваме разликата на теренот и надвод од него придржувајќи се на следните 10 совети:

1. По многу работа телото е како автомобил, потребно му е гориво за да функционира

Мускулните клетки се како резервоари за гориво, а складираните јаглехидрати служат за брз довод на гориво. Пред тренинг јадете храна богата со јаглехидрати за да не се трошат резервите енергија складирани во телото.

2. Најдобар начоин за довод на горивото е преку хранливи материи богати со енергија

За активни спортисти важи дека 50% – 60 % од храната треба да бидат јаглехидрати.

3. Наполнете го акумулаторот

За тренинг подолг од 60 минути, додадете гориво. Пијте течност што содржи прости јаглехидрати.

4. За подолг тренинг користете ги резервите горио од сопствениот резезрвоар

По првите 20 минути аеробно вежбање (долготрајно вежбање со умерен интензитет), телото ќе почне да ги троши сопствените масни наслаги како гориво (ќе ги согорува со помош на јаглехидратите).

5. Пијте вода !

Особено е важно во текот на вежбањето постојано да се надополнува водата што се губи при физичката активност. За време на тренингот треба да се пие вода на секои 10 минути – не чекајте да ожедните!

6. Белковините се клучни за раст и одржување на клетките

Телото треба да добие соодветно количество белковини за да функционира правилно и за да се репарира оштетеното ткиво. Внесете го препорачаното количество на белковини.

7. Белковини и јаглехидрати

Јаглехидратите се брзо, моментално гориво за мускулите. Белковините ги обновуваат и регенерираат клетките на оштетеното мускулно ткиво, со што мускулната маса се задржува или се зголемува.

8. Јаглехидратите максимално го олеснуваат договорот на гориво

Во првите 30 минути по завршувањето на тренингот или натпреварот, јадете храна богата со јаглехидрати. Користете јаглехидрати што брзо се варат и брзо се претвораат во гликоза и се складираат во мускулите во вид на гликоген (брзо гориво).

9. Скратете го времето на регенрација

Користете: соодветни белковини, хранливи состојки од антиоксиданси и соодветно количество течности.

10. Користете додатоци во исхраната

Витамините и минералите учествуваат во регулирањето на хемиските реакции во телото. Антиоксидансите го скратуваат времето на регенерација на клетките и на ткивата.

Додатоците имаат особено благотворно дејство кај спортистите на кои им е опаднат имунитетот.

Сосема за крај го потенцираме следното. Herbalife Nutrition производите се за сите оние кои:

  • веќбаат повремено
  • тренираат рекреативно
  • се професионалци спортисти и се натпреваруваат

ЗГОЛЕМИ ЈА НУТРИТИВНАТА ВРЕДНОСТ НА СВОЈАТА ХРАНА