Кога се здебелуваме ?

Индустриската револуција, развојот на прехранбената индустрија и седечкиот начин на живот доведоа до драматични промени во начинот на исхрана и во животните навики на современиот човек, а со тоа и проблеми со телесната тежина.

Лекарите предупредуваат: како последица од овој опасен, незапирлив тренд на покачување на телесната тежина, на здравјето на човештвото на глобално ниво му се заканува „цунами ефект“ најмногу преку јо-јо ефектите од диетите.

Кога се зголемува телесната тежина ?

Телесната тежина се зголемува кога ќе се наруши балансот меѓу тоа колку калории (енергија) внесуваме и колку трошиме. Овој баланс се нарушува со:

  1. зголемување на калорискиот внес (пр. висококалорична храна богата со масти) а осиромашување на хранливите состојки;
  2. со намалување на потрошувачката на енергија (немаме никаква физичка акгивност) и
  3. со комбинација на 1+2.

А што се случува со непотрошената енергија ?

Вишокот енергија што ќе остане неискористен се складира во масните ткива и го загрозува здравјето на виталните органи. Овој процес се забрзува во услови на постоење генетска предиспозиција.

Дебелината се лекува со:

  1. Редовно консумирање здрави, избалансирани оброци, и
  2. Промена во соодносот калориски внес – потрошувачка.

Со други зборови: јадеме редовни квалитетни оброци, внесуваме помалку калории, а повеќе се движиме.

Како да се поправат грешките ?

Да, лесно е да се каже, но ајде направи го тоа сам/а. Знаеме дека тука е клучот и грешките кои се случуваат кај речиси секој/а од нас. Но кога имаме човек од другата страна кој ни помага, не советува-насочува-подучува, и знае кои чекори треба да ги поминеме за да дојдеме до посакуваната цел, ќе се сложиш е полесно. Во денешно време coaching и менторство е потребно секому, па и за промени во навиките во исхраната и постингнување на некаква своја цел.

Ти подаруваме ваучер за 1 час coaching со наши велнес тренери. Се што треба да направиш е да кликнеш на овој линк, да одговориш на неколку прашања и да резервираш термин.

Related posts