СОВЕТИ И ПРЕПОРАКИ

Новости директно од светски признати нутриционист – експерти за нутриционизам, исхрана и други велнес области. Дознаваме, учиме, пренесуваме, препорачуваме. За твој целосен велнес.

Синхронизирајте се со вашиот биолошки часовник

Дознајте кога е најдобро време да се будите, да јадете, да работите, да вежбате, да се одморате и да спиете за да имате оптимални перформанси и благосостојба.

Билошкиот часовник, кој е одговорен за повеќе аспекти на фукнцијата на органите,за протокот на крв и за циклусот на спиење, го контролира човековиот биоритам, главната точка на хронобиологијата.

Активности рано наутро 02:00 – 06:00 ч.

 • Телото полека се подгтовува да се разбуди
 • Прочистување и исфрлање штетни материи
 • Најниска телесна температура

Утрински активности 06:00 – 10:00 ч.

 • Разбудете се рано
 • Внесете течности, измијте се и освежете се
 • Лесен и хранлив појадок
 • Лесни вежби
 • Здрава ужина

Пладневни активности 10:00 – 14:00 ч.

 • Најтешки умствени и физички задачи
 • Најдобро време за интензивен тренинг претпладне
 • Здрав оброк околу пладне
 • Пешачење по ручек

Попладневни активности 14:00 – 18:00 ч.

 • Креативна и експресивна работа
 • Вежби за еластичност и за зајакнување на телото
 • Здрава ужина

Вечерни активности 18:00 – 22:00 ч.

 • Опуштете се и медитирајте
 • Правете вежби за рамнотежа и за тонирање на телото
 • Вечерајте лесна храна порано
 • Легнете си пред 22:00 ч.

Активности на полноќ 22:00 – 02:00 ч.

 • Опоравување, регенерација на клетките
 • Апсорпција на нутриенти
 • Процесирање на впечатоците од претходниот ден

Извор: Herbalife Today

ЗГОЛЕМИ ЈА НУТРИТИВНАТА ВРЕДНОСТ НА СВОЈАТА ХРАНА