СОВЕТИ И ПРЕПОРАКИ

Новости директно од светски признати нутриционист – експерти за нутриционизам, исхрана и други велнес области. Дознаваме, учиме, пренесуваме, препорачуваме. За твој целосен велнес.

Нутриционистичките потреби на жените низ годините (30-тите)

Кога сме тинејџери, денот можеме да го поминеме на пица, чипс и брза храна без многу да размислуваме. Како доаѓаме на факултет и понатаму во животот, храната ни станува сè поважна. Еве неколку клучни работи (и совети за нутриенти) што ќе ви помогнат да останете здрави и на 20, и на 30, и на 40 години, и понатаму.

ВО 30-TИТЕ ГОДИНИ: Внимавајте на калориите

Внимавајте на калориите. Не може да јадете како тинејџер, а да ја одржувате тежината. Метаболизмот почнува да станува побавен бидејќи жените почнуваат да губат мускулна маса. Заменете ги преработените јаглехидрати (бел леб и тестенини) и засладените пијалаци со интегрални житарки, свежа храна и вода.

Некои есенцијални нутриенти: Фолна киселина и протеин.
Според еден извештај на CDC, сѐ повеќе жени чекаат да триесеттата година за да родат прво дете. Ако сте една од нив, зголемете го внесот на фолна киселина3. Мускулната маса опаѓа за околу 5 % во една деценија кога сте во триесеттите години. За да ја зачувате, во вежбањето додајте
вежби со напор и внесувајте соодветна количина протеин за да помогнете во намалување на губењето мускулна маса4.

Извор: Herbalife Today

  1. MMWR (2013) 62(20), 24 мај.
  2. IoM. Washington, DC: National Academy Press, 2010
  3. Das et al., Ann. N.Y. Acad. Sci (2017) 1393: 21–33
  4. Wilkinson, Piasecki & Atherton. Aging Research Reviews [Рецензии на истражувања за стареењето] (2018) 47: 123-13

Провери за исхраната во другите децении од животот:

ЗГОЛЕМИ ЈА НУТРИТИВНАТА ВРЕДНОСТ НА СВОЈАТА ХРАНА