Многу овошје и зеленчук – за подобар имунитет

Модерните методи на одгледување на зеленчук и овошје користат многу хемикалии за подобрување на квалитетот на почвата на која растат, жетвата е често преуранета, па зеленчукот созрева неприродно и долго се складира пред да биде донесен на пазарите. Јасно е дека со таквите методи се исцрпуваат нутриентите. Со варење на зеленчукот, дополнително се намалува неговата хранлива вредност. Ова е веќе општо познат и прифатен факт.

Што правиме за да ја подобриме ситуацијата ?

На прв поглед, решението е: ќе избираме што и каде ќе купуваме. Но, за жал. за зеленчулот и овошјето, ретко каде имаме декларации за состав, потекло, кога е набрано, под кои услови е одгледувано. Уште повеќе, дали било замрзнато или е свежо набрано. И ред други работи кои комплетно се разликуваат од општата позната констатација „гледај какво е убаво (на лик)“ или „батали скапаното, земи свежо, убаво“.

Додатоци во исхраната

Еден од начините за да го подобриме внесот на нутриентите кои недостасуваат во овошјето и зеленчукот денес, е секојдневно редовно конзумирање на додатоци во исхраната за надополнување на витамините и минералите. Да, тоа е единствениот начин да го корегираме недостатокот. Да, и тука имаме дилеми, што е тоа добро, дали потеклото на суровините од кои е направен додатокот се природни и дали се добро балансирани, потоа што со што и во кои дневни количини итн.

И за да животот ни е поедноставен, или, со други зборови, за да не мозгаме многу, за среќа постои компанијата Herbalife Nutrition која повеќе од 40 години, користејќи ја врвната светска наука за нутриционизам, потоа истражувањата за квалитетна почва, семе, постапки за растење на растенијата кои ги користи за производство на своите производи. Велам за среќа, бидејќи секој кој пробал, почнал и секојдневно и ден денес ги конзумира производите, знае колку големо олеснување е да не изигруваш нутриционист, професионалец за исхрана, сезнајко за здрава и правилна исхрана, а да сепак да се храниш правилно. Да, да јадеш како што велат експертите, а при тоа секоја своја клетка да ја нахраниш со се што и треба, и за да не му ја мислиш како тоа се прави во твоето тело.

Сигурност – за подобар имунитет

Е, како сигурни дека сме на „добро“ со Herbalife Nutrition производите и начинот на исхрана кој го практикуваме и препорачуваме ние ?

Епа вака: ќе осетиш подобрување на енергија, свежина во денот, подобрување на метаболизмот, олеснување во стомакот заради полесно преработување на храната која ја конзумираш, подобрување на имунитетот (настинки да, но полесно ги пребродуваш: вируси да, ама си спремен за борба користејќи го својот одличен имунитет).

Ако ме прашуваш што е тоа што треба да користиш од Herbalife Nutrition, имам одговор. Се !
А за почеток, почни со шејк, чај, алое, мултивитамини (машко, женско). фибер или овес.
И поправи си го појадокот.

И толку за почеток. Овошјето и зеленчукот продолжи да го конзумираш во што е можно поголеми количини, така препорачуваат и експертите од СЗО. Но ајде искрено, повеќе од 1-2 парчиња овошје нема да изедеш, а и ни толку зеленчук.

Одбивен ти е зеленчукот ?

Без 5 порции зеленчук и овошје на ден, ти фалат нутриенти. Твоето тело е ненагрането, гладно. Остај шеќерите, тие брзо ќе те дигнат, ама брза енергија брзо се троши. А и ако не се потроши, ќе си наталожиш ново салце.
И без мултивитамин (за машко / за женско), искрено не го помиувај секој дејн. Особено сега, кога кризата со вирусите станува голема опасност за се и сешто, а најмногу за здравјето.

А за имунитетот… Во друг пост. Таму и за антиоксидансите.

Наздравје овошјето и зеленчукот.

 

Related posts